Sjors Derks

Mijn naam is Sjors Derks en ik ben een docent akoestische/elektrische gitaar van 26 jaar oud. Van jongs af aan vloog de muziek mij al om de oren en sindsdien ben ik met niks liever bezig. Waar mijn moeder als pianist mijn interesse voor klassieke muziek en jazz aanwakkerde, introduceerde mijn vader mij tot de wereld van artiesten zoals Frank Zappa, King Crimson en Lou Reed. Het was dan ook slechts een kwestie van tijd dat ik een instrument leerde bespelen: de gitaar.

In 2020 ben ik aan de Herman Brood Academie (HBA) afgestudeerd op gitaar met een deelcertificaat in didactische vormgeving. Voor mij was de HBA een grote speeltuin waar ik mijzelf artistiek kon ontplooien en allerlei kunstprojecten kon uitproberen, waaronder Cavolo Nero; een funkband waar ik afgelopen jaar zo’n 50 optredens mee heb gespeeld op venues van Melkweg tot Noorderslag. Tegenwoordig gaat mijn tijd vooral uit naar mijn eigen muziek, werk ik in de jeugdzorg en studeer ik binnenkort af in (Ontwikkelings)Psychologie en Culturele Antropologie aan de Universiteit Utrecht.

Als docent gitaar heb ik over de jaren heen een klantenkring opgebouwd van voornamelijk kinderen, maar alle leeftijdsgroepen zijn welkom! Doorgaans hanteer ik geen standaard lesprogramma, maar stem ik mij volledig af op de wensen van de leerling. Alhoewel bij een beginnende leerling vanzelfsprekend alle basistechnieken worden doorgenomen (i.e. akkoorden, melodie, ritme en eventueel muziektheorie), werken we binnen mijn lessen voornamelijk naar een persoonlijk doel. Daarnaast hecht ik veel waarde aan improvisatie en exploratie in muziek, dus dit zal ook in mijn lesmethode terugkomen. Via deze weg hoop ik dat mijn leerlingen een unieke muzikale identiteit kunnen opbouwen en vooral ook liefde voor muziek ontdekken. Ten slotte kunnen we qua muziekstijlen alle kanten opgaan; van blues en funk tot pop, rock en metal!